keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Jättiputki jättää kirveltävän jäljen

Auuuuts, ranteessa kirvelee! Omakohtainen kokemus jättiputken haitallisuudesta taitaa olla käsillä. Jälki ranteessa ei ensin näytä ollenkaan niin pahalta, mutta tuntuu sitäkin ilkeämmältä. Lyhyt pyrähdys seuraavana aamuna ulkona ja ranne alkaa punoittamaan entistä enemmän ja kirvely yltyy. Omatoiminen diagnoosi on valmis, jättiputken aiheuttamaa ihottumaa selvästikin. 

Internet on pullollaan kamalaakin kauheampia kuvia jättiputken aiheuttamista vioituksista iholla. Onneksi omalla kohdalla kyseessä on vain noin etusormen levyinen ja pituinen alue ranteessa. Juuri sopivasti siinä hihan ja hanskan välissä. Jättiputken torjunnassa käytettiin kyllä pitkähihaista vaatetusta helteestä huolimatta ja kädessä oli pinnoitetut hanskat. Silti vihulainen on pääsyt kosketuksiin hanskan ja hihan välistä.

Koska jättiputken aiheuttamat ihovauriot syntyvät reaktiosta UV -säteilyn kanssa, luulisi omatoimisen ensiavun olevan avainasemassa ihovaurioiden hillitsemiseksi. Virallisia ensiapuohjeita ei kuitenkaan ole tullut vastaan. Kaikki eivät ole yhtä herkkiä jättiputkelle, ja itse en ole yleensä allerginen tai kärsi ihottumista.
Ihovauriot eivät kuulemma välttämättä nouse rakoille asti, jos suojaan ihon UV -säteilyltä. En halunnut kuitenkaan selvittää, miten herkkä olen jättiputken vioitukselle. Suojasinkin oman ranteeni heti, kun huomasin auringonvalon pahentavan ihottumaa. 

Pari ensimmäistä päivää sideharso ja urheiluteippi suojasivat kirvelevää ihottumaa ja seuraavan viikon aionkin kulkea tyylikkäästi tennisranneke kädessä. Katsotaan riittääkö se UV-säteilyn torjumiseen. Jotkut suosittelevat kylmää heti alkuun, ja se varmasti tuntuu mukavalta kirvelevällä iholla. Onneksi oma ihottuma-alue on niin pieni, ettei se haittaa arkielämää. 


......


Kuukauden kuluttua ihossa ei näy jäljeäkään. Jälki iholla tummui ja ihokarvat putosivat pois, mutta nyt iho jo näyttää ihan normaalilta. Rasvailin ihottumaani alussa käsikauppatavarana apteekista saatavalla rasvalla. Se tuntui helpottavan kirvelyä, mutta aivan vakuuttunut en ole tehosta. Karvoja ei kasva ihottuman alueella, mutta muuten ranteen iho näyttää ihan normaalilta. Joillakin viottumat ovat saattaneet uusiutua myöhemminkin, mutta toivotaan, että tämä oli tässä. 


Joka tapauksessa suojaukseen aion kiinnittää entistä enemmän huomiota, sillä jättiputken torjumiseen menee vielä monta vuotta. Voin vain kuvitella, miten tuskaista olisi, jos ihottumaa olisi suuremmalla alueella vaikka jaloissa tai koko käsivarressa. Tämä olkoon ensimmäinen ja viimeinen ihokosketus jättiputken kanssa. Kerrasta oppii!  

13 kommenttia:

  1. تقوم المركز الالماني بمكافحة جميع أنواع الحشرات من (الفئران والنمل الأبيض والنمل الأسود والبراغيث والعث والسوس والذباب والناموس والثعابين والصراصير) وغيرها من الحشرات وجميع أنواع الاحجام كما نهدف من خلال توفير خدمات إضافية حتي نرضي جميع عملائنا ونصبح من افضل شركات مكافحة الحشرات بالقاهرة

    VastaaPoista
  2. شركة انجزني من شركات نقل العفش الرائدة في توفير حلول لنقل العفش لاي مكان بطريقة امنه ، نحن خبراء في تفكيك التعبئة والتغليف وتركيب ستائر النوافذ والأثاث تركيب التلفزيون وكذلك وضع الصور على الحائط قمنا بتدريب والنجارين الخبراء للقيام بكل هذا

    VastaaPoista
  3. تعتمد نجاح عملية نقل الاثاث على إختيارك لشركة مناسبة لنقل الاثاث جيدة ،فالتعاقد مع احد شركات نقل الاثاث و العفش يمثل اهم مرحلة في اتخاذك لقرار النقل الى منزلاً جديداً وحتي لا تقع فريسة في ايدي الشركات غير المتخصصة تعامل مع شركة السلطان

    VastaaPoista