keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Jättiputken torjuntaa Italiassa

Mikään ei aukaise silmiä, niin kuin tutustuminen uusiin ympyröihin ja muiden kokemuksiin. Puutarhakarkulaiset kävi verkostoitumisretkellä Italiassa hakemassa ideoita yhteistyöhön karkulaisten torjunnassa.

Italiassa jättiputken torjuntaan on lähdetty terveysviranomaisten aloitteesta, sillä terveydenhoidon piiriin oli tullut jättiputkesta palovammoja saaneita potilaita. Varsin mielenkiintoinen lähestymistapa! Suomessa terveysviranomaiset eivät ole vielä laajemmin olleet kiinnostuneita torjuntatyöstä.

Ponte Nossassa luontoreittiä käyttäviä varoitetaan jättiputkesta.

Alueellinen terveysvakuutuslaitos oli pyytänyt Bergamon kasvitieteellistä puutarhaa koostamaan ohjeet kuntaviranomaisille torjuntaa varten. Ohjeiden mukaan kunnissa eri tahot olivat ryhtyneet hommaan. Ponte Nossan pikkukylässä torjuntatyötä teki eräänlainen "hätävastineryhmä", joka kiiruhtaa aina paikalle tulvien tai muiden hätätilanteiden sattuessa. Oppia torjuntatyöhön käytiin hakemassa kasvitieteellisestä puutarhasta.

Italiassa puuvartisia vieraskasveja on esiintynyt jo 1700 -luvulta, ja ne ovat todellinen ongelma. Esimerkiksi Parco di Ticinon kansanpuistossa torjuttiin vuosittain kiiltotuomea (Prunus serotina), joka on valloittanut metsän aluskasvillisuuden laajoilta alueilta. Kasvikuvauksen löytää esim. Mustilan taimiston sivulta. Suomessa ei ole vielä havaittu, että kiiltotuomi leviäisi luontoon. Sen sijaan toinen Prunus -laji, pilvikirsikka, on jo paikallisesti haitallisten lajien listalla, ja sen leviämistä olisi tarkkailtava.  

Puutarhakarkulaisten retkue päätyi Italiassa myös paikallislehtien sivuille. Vierakasvien torjunta kiinnostaa selvästi laajemminkin. Lisää kuvia matkalta löytyy facebookista.  

-Kati

11 kommenttia:

 1. والتلفاز راح ياخذ زاوية او في مقابل للجلسة بس بمكتبة ضئيلة او كنب مربع على شكل خداديات وتلك الاخيرة مناسبة للصالات الضئيلة لأنها تمنح خدعة بصرية للناظر بان الحجرة عظيمة نوعا ما ..
  شركة نقل عفش
  شركة نقل اثاث من الرياض الى جدة

  شركة نقل عفش من الرياض الى جدة
  شركة نقل عفش بجدة

  VastaaPoista