perjantai 26. huhtikuuta 2013

Oikeilla vaatteilla jättiputken torjuntaan

Mitä sinne jättiputken torjuntatalkoisiin oikein laittaa päälle? Jättiputki ei niin välitä kesän muotiväreistä, mutta olemalla tarkka vaatetuksen suhteen selviää ilman kirpaisevia kokemuksia.

Jättiputken torjunnassa suojautuminen on erittäin tärkeää. Jättiputken jokainen osa sisältää myrkkyä nimeltä furokumariini. Se voi aiheuttaa kirveltävää ihottumaa ja kemiallisen palovamman, kun se reagoi auringonvalon kanssa.

Jättiputken aiheuttamat vammat ovat juuri niin kivuliaita kuin palovammat vain voivat olla. Vammojen parantuminen myös kestää kauan aikaa. Kaikki eivät ole yhtä herkkiä jättiputken myrkylle, mutta oman herkkyyden testaamista torjuntatyössä ei voi suositella kenellekään. Siitä on jo omakohtaista kokemustakin.

Mitä pidemmälle kesä etenee ja lehtien koko kasvaa, sen peittävämpää on vaatetuksen oltava. Täysikasvuiset kukkavanat sisältävät paljon myrkkynestettä, joka helposti roiskuu esim. kasvoille tai imeytyy vaatteiden läpi.

Helpoiten polttovammoja tulee työn tohinassa hanskan ja hihan väliin sekä kaulaan ja korviin täysikasvuisten lehtien heiluessa kitkettäessä. Kannattaakin kiinnittää erityisesti huomiota näihin alueisiin.

Karkulaistalkoissa annetaan osallistujille

 • kumi- tai neopreenihanskat
 • kertakäyttöhaalarit, jos ei ole omaa työvaatetusta, sadeasua tai -pukua (vain yhtä kokoa)
 • suojalasit silmille (roiskepisaroiden varalta varsinkin loppukesästä tärkeät)
 • hengityssuoja, jos kasvustoja myrkytetään 


Itse kannattaa ottaa mukaan 
 • kumisaappaat (loppukesällä varsinkin lahkeet saappaan päälle, ettei myrkky imeydy saappaan sisälle) 
 • pitkähihainen työpaita ja pitkälahkeiset housut sekä sadeasu, jos on  
 • hattu tai huppu (korvat tärkeää suojata)

Huomioi! 
Työvaatteet ja saappaat on pestävä torjuntatyön jälkeen, sillä vaatteisiin jäänyt furokumariini voi aiheuttaa vammoja vielä pitkään torjuntatyön jälkeen.

-Kati


15 kommenttia:

 1. By visiting this blog, many insights that can be. thanks for sharing .
  obat aborsi
  obat penggugur kandungan

  VastaaPoista