torstai 20. kesäkuuta 2013

Jättipalsamin juhannustaika

Jättipalsamin torjunta on kevyttä kitkemistä, tärkeintä on oikea ajankohta ja kasvijätteen asianmukainen hävitys. Vapaaehtoiset talkooporukat ovat avainasemassa torjuntatyössä. 

Jättipalsamin kukinta alkaa yleensä heinäkuun alussa

– Jos poimit juhannusyönä juurineen seitsemän kertaa seitsemän jättipalsamia, on ympäristössäsi tulevana vuonna huomattavasti vähemmän karkulaisia, ennustaa Tiina Schultz ELY –keskuksesta ja Puutarhakarkulaiset kuriin -hankkeesta. – Kun teet taikasi vieläpä seitsemän ystävän kanssa, varmistat taian tehokkuuden, Tiina Schultz jatkaa nauraen.

Jättipalsami on voimakkaasti siemenestä leviävä vieraslaji. Poksukukkanakin tunnettu jättipalsami valtaa kasvualaa erityisesti rehevillä ja kosteilla kasvupaikoilla, kuten rannoilla, pellonreunoilla, ojien ja purojen varsilla ja kosteissa metsissä. Kasvusto tukahduttaa nopeasti muun kasvillisuuden ja vähentää luonnon monimuotoisuutta.Jättipalsamin torjuntaan ei onneksi tarvita taikoja. Karkulainen on helppo hävittää kitkemällä kasvit yksitellen pois mahdollisimman varhain, viimeistään kukinta-aikana. Jättipalsamin kukinta alkaa nyt kesäkuun lopulla ja jatkuu pitkälle syyskuuhun. Hentojuuriset versot irtoavat maasta helposti, eikä erityisiä suojavarusteita tarvita. Tehokkaalla kitkemisellä kasvi häviää paikalta hyvinkin nopeasti.

Jättipalsamin torjunnassa syntyy paljon kasvijätettä. Kasvijätettä ei saa jättää kasalle pitkäksi aikaa, sillä kitketyt kasvit voivat juurtua ja katkaistutkin karkulaiset siementää. Ahlmanin koulun Säätiön hallinnoima Puutarhakarkulaiset kuriin -hanke auttaa vapaaehtoisia talkooporukoita muun muassa kasvijätteen tuhoamisessa.

Harmillista puutarhakarkulaista voi kuitenkin käyttää ruoanlaitossa, sillä jättipalsamin kaikki osat ovat syötäviä. Makeita kukkia voi käyttää kakkujen koristeina, miedosti pippurisia varsia vaikkapa piirakan täytteenä, johon kuorittu ja voissa paistettu varren putkimainen osa on mehevä lisä. Juhannustaikojen jälkeen maistuu pieni suolainen, kokeile juhannuspöytään esimerkiksi jättipalsami-fetapiirakkaa! 

Juustoa reilusti jättipalsamipiirakkaan
Lisää kuvia piirakan teosta www.facebook.com/puutarhakarkulaiset13 kommenttia: