keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Taistelu japanintattaren kanssa - väliaikatietoja

Japanintatar (Fallopia japonica) on vieraslajilistan nousevia tähtiä. Meidän pihalla se kasvaa ihan aidan vieressä. Myös jättitatar ja hörtsätatar ovat yhtä kiusallisia vieraita, jotka eivät älyä poistua, vaikka niitä kuinka lapiolla avittaisi. Tatarten tunnistukseen löytyy apua vaikka luontoportista.

Japanintatar kasvaa aidan vieressä. Kuva toukokuussa.
Yksittäisiä juurivesoja löytyy jo nurmikolta

Tatar lähtee kasvamaan ihan pienistäkin varren tai juuren paloista. Päätimme testata glyfosaattia tämän tattaren tuhoamiseksi, sillä glyfosaatti tappaa juuretkin. Enemmän glyfosaatista löytyy mm Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä.

Glyfosaatti imeytyy lehtien kautta kasviin, ja kulkeutuu juuristoon. Siksi sitä levitetään nimenomaan lehdille, ja lehtien pitäisi olla hyvän kokoiset, jotta ainetta saadaan imeytymään kasviin. Japanintattaren lehdet ovat vain kovin pienet verrattuna kasvin kokoon muuten.

Torjunta-aika pääsi venähtämään hieman pitkäksi, ja niin pääsi tatarkin. Kasvuvauhti on huima. Ryhdyimme hommaan kesäkuun puolessa välissä. Ruiskutimme lehdet kertaalleen sopivalla säällä ja jäimme odottamaan vaikutusta. Vaikutusaika on 10 - 14 päivää.

Yksi viikko ruiskutuksen jälkeen tatar pudotti lehdet ja varsien päät näyttivät kuolleen. Kahden viikon päästä näkyi kuitenkin uusia alkuja juuristossa, ja muutamassa varressa oli vielä lehdetkin. Ruiskuttaminen korkealle kasvin latvaan on hieman hankalaa. Mitä ilmeisemmin ruiskutus olisi pitänyt tehdä aikaisemmin.

Yhden varren päässä oli vielä lehtiäkin. 

Uusia alkuja tulossa.


Sitten varsistakin alkoi tulla uusia alkuja.



Seuraavaksi päätimme, että odotamme, kunnes uusien alkujen lehdet ovat tarpeeksi suuret ja ruiskutamme ne uudestaan. Jos sekään ei tepsi, niin leikkaamme koko puskan alas, ja ruiskuttelemme pieniä alkuja. Mietimme myös, että sively voisi olla tehokkaampi tapa levittää glyfosaattia tässä tapauksessa. Ruiskutuksessa on vaikeampi osua kasvin lehdille. Jos glyfosaatti ei tehoa, jäljelle jää vaihtoehdoksi kaivinkone.

Onneksi tämä kasvusto ei ole vielä suuri!


15 kommenttia:

  1. Japanintatarin hävittämisestä löytyy huonosti tietoa suomenkielellä. Tietoa ja sitkeyttä kasvin hävittäminen todella vaatii, kyseessä on glysofaatillakin vuosien työ. Onnea ja menestystä, aloittakaa hävittäminen välittömästi. Älkää levittäkö kasvia tai sen osia ympäristöön, se leviää tehokkaasti pienestäkin vihreästä kasvin osasta tai juuren palasta. Tutustukaa alla oleviin linkkeihin. Ongelma on isompi kuin uskottekaan.

    Muutamia linkkejä, jotka auttavat kasvin hävitämisessä:

    http://www.kingcounty.gov/environment/animalsAndPlants/noxious-weeds/weed-identification/invasive-knotweeds/knotweed-control-video.aspx

    http://apps.rhs.org.uk/advicesearch/Profile.aspx?PID=218

    http://www.dpiw.tas.gov.au/internnsf/WebPages/PWOD-8AP68K?open

    T: Pasi

    VastaaPoista
  2. Kokeilkaa linkissä käytettyä menetelmää, jossa glysofaatti injektoidaan runkoon sisälle.
    Pienten lehtien alkujen käsittely ei ole tehokasta, pinta-alaa myrkylle pitää olla.
    Myrkyn vahvuuden tulee olla oikea, ei liian vahva, eikä laimea, jotta myrkky kulkee juureen ja tappaa sen. Jos myrkky on liian vahvaa, se tappaa lehden, eikä imeydy juureen. Vain juuret tappamalla kasvi kuolee.

    Olen käsittänyt, että 2% seos noin 40% glysofaattia on ruiskutukseen oikea seos. Injektointiin vahvempi seos.
    Kasvusto vaatii usean myrkytyksen useana vuotena. Injektointi on tehokkain torjuntatapa.

    Yrittäkää löytää ja jakaa oikeaa tietoa, se on yllättävän hankalaa. Toimimalla oikealla tiedolla, vähentää työaikaa ja määrää paljon. Toimii vasta kun tietää miten torjunta kannattaa tehdä (niittäminen alas ei edistä, vain hidastaa kasvua ja myrkky ei pääse juuristoon)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Injektointiin 3 ml "raakaa" (360 g/l) glysofaattia. Pistos 2 "solmun" alapuolelle 3 cm verran, jotta aine mahtuu "putkeen"

      Ruiskutukseen 2% glysofaattia (360 g/l). Eli 20 ml glysofaattia litraan vettä.

      Kasvissa oltava tarpeeksi iso varsi injektointiin. Kasvissa oltava tarpeeksi lehtiä ruiskutukseen. Paras ajankohta loppukesä, kun kasvi tarpeeksi iso, yli metrin korkea.

      Antakaa kasvin olla rauhassa ainakin kuukausi käsittelyn jälkeen, torjunta-aineen imeytymiseksi juuriin. Tarkkailkaa aluetta laajalta alueelta. Jatkakaa torjuntaa ja tarkkailua useita vuosia.

      Älkää levittäkö kasvin osia ympäristöön, leviää vihreistä kasvin osista. Ei saa jättää maahan, säkitettävä, poltettava.

      Poista
    2. Tehokkainta tatarin torjumiseksi on ruiskuttaa glysofaatti syksyllä, kun kasvi alkaa valmistua vetämään lehtien ravinteet juurillensa. Samalla, kun ravinteet kulkeutuu kasvin juurille, myrkkykin päätyy tehokkaimmin juuristoon. Itse hävitin tatarin pihastani siten. Tataria on myös perikuntamme pihassa, mutta glysofaattia ei ole enää kaupoista saatavana, ja mitkään toiset torjunta-aineet eivät ole tehonneet tatareihin. Edessä valtava urakka alkaa kaivamaan juuristoa pois.








      Poista
  3. Pystyykö tatarin leviämistä estämään esim. upottamalla syvälle maahan penkin reunaan muovia tms. materiaalia reunukseksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytännössä ei pysty, se löytää kyllä tien eteenpäin. Jos ei muualta niin alapuolelta.
      Tavoite pitää olla kasvin tappaminen, muu on ajanhaaskausta ja ongelma vain ajan kanssa pahenee. Myrkyttäminen, kasvin tappaminen on ainoa vaihtoehto.
      Toki leviämistä ja kasvua pitää estää, mutta ratkaisu on kasvien juurien tappaminen. Homma on erittäin vaikea ja työläs. Tankkaa kaikki tieto ja myrkytä kasvi. Moneen kertaan, monta vuotta.

      Poista
  4. نتيجة تفوق الشركة وعلو منزلتها فانك ستجد ان اسم الشركة يرتفع يوما بعد يوم فعلى الرغم من وجود الكثير من الشركات لنقل الأثاث لكن شركتنا فريدة وليس لها منافس الشأن الذي يزيد العبء على الشركة لتقديم افضل الوسائل والخدمات ولذلك دائما يتزايد حجم عملائنا باستمرار وبمجرد ان تتعامل معنا عزيزي العميل ستتأكد انك اخترت الافضل.
    شركة نقل عفش و اثاث بالسعودية
    شركة نقل اثاث من الرياض الى قطر
    شرمة نقل عفش من الرياض الى قطر

    VastaaPoista
  5. مؤسسات نقل الأثاث تعتبر من المؤسسات المهمة التي تعاون جميع الأفراد في نقل العفش المخصص بهم والعفش على نحو فريد وسهل وسريع، وجميع الزبائن يستعينون بشركات نقل الأثاث لأنهم يقومون بنقله على نحو يسير وسريع ويحافظون عليه وذلك ما يكفل تغليفه وتركيبة الذي يحقق فاعلية متميزة، وتوجد الكثير من الخدمات التي تقوم بتقديمها المؤسسة لجميع عملائها في مختلَف مناطق المملكة السعودية، وتقدم المؤسسة ايضاًً العديد من الخدمات الفريدة التي تعاون في نقل الأثاث على نحو لين وسريع وأكثر أماناً.
    شركة نقل عفش
    شركة نقل عفش من الرياض الى الدمام
    شركة نقل اثاث من الرياض الى الدمام
    شركة نقل عفش بتبوك

    VastaaPoista