tiistai 12. marraskuuta 2013

Puuvartisia vieraskasvilajeja

Jättiputki, jättipalsami ja komealupiini kuuluvat yleisimpiin ja haitallisimpiin ruohovartisiin puutarhakarkulaisiin. Haitallisiksi luokitellaan kuitenkin nykyisin jo 25 kasvilajia ja paikallisesti haitallisiksi tai tarkkailtaviksi 32 kasvilajia, joiden joukossa on myös useita puuvartisia pensaita. Tällaisia ovat esimerkiksi jo pitkään koristekasveina viljellyt kurtturuusu, terttuselja, viitapihlaja-angervo ja isotuomipihlaja, jotka levittäytyvät tehokkaasti ja voivat syrjäyttää kasvupaikkansa alkuperäistä kasvilajistoa.

Kurtturuusua (Rosa rugosa) on kasvatettu Suomessa koristekasvina jo 1800-luvun lopulta saakka. 1900-luvun loppupuolella kurtturuusua istutettiin myös liikennealueille. Kasvi viihtyy avoimilla ja kuivilla kasvupaikoilla ja kestää hyvin tuulta ja tiesuolaa ja niinpä kurtturuusu onkin levinnyt ahnaasti tienvarsille. Saaristossa ja merenrannoilla kurtturuusu leviää myös voimakkaasti, sillä sen kiulukat kelluvat vedessä pitkään, eikä merivesi vaikuta siementen itävyyteen. Kurtturuusu luokitellaan nykyisin erityisen haitalliseksi vieraslajiksi. 

Kurtturuusu (Rosa rugosa)

Terttuselja (Sambucus racemosa) on nykyisin tuttu näky taajama-alueiden metsissä, sillä se on yksi ensimmäisistä puutarhakarkulaisistamme. Terttuselja oli suosittu koristepensas puutarhoissa jo 1800-luvulla, ja nykyisin se on yleinen koko Etelä-Suomessa. Terttuselja kasvaa kahdesta kolmeen metriä korkeaksi tuuheaksi pensaaksi, jonka tunnistaa keväällä kellanvihreästä terttukukinnosta ja syksyllä kirkkaanpunaisista marjoista. Marjat ovat lievästi myrkyllisiä, mutta ne kelpaavat kuitenkin monille linnuille, jotka samalla levittävät kasvin siemeniä.

Terttuselja (Sambucus racemosa)

Viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia) on terttuseljan lailla yksi vanhimpia koristekasvejamme. Pensas kasvaa pari metriä korkeaksi ja kukkii keskikesällä valkoisin kukinnoin. Syksyllä lehdettömän pensaan voi tunnistaa ruskeista hedelmystöistä. Tyvi- ja juurivesojen avulla levittäytyessään viitapihlaja-angervo kasvattaa laajoja, tiheäkasvuisia pensastoja. Kasvusto voi saada alkunsa puutarhajätteen joukossa maastoon joutuneista maavarren kappaleista ja kasvi saattaa levitä myös siemenistä. Viitapihlaja-angervo on tarkkailtava ja paikallisesti haitallinen vieraslaji.

Viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia)

Isotuomipihlajaa (Amelanchier spicata) on kasvatettu Suomessa koristekasvina 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Pystykasvuinen, yli viiden metrin korkuiseksi kasvava, keväällä kukkiva pensas on ollut viime vuosikymmeninä suosittu koristepensas ja aitakasvi. Tuomipihlajien marjat maistuvat hyvin linnuille, jotka levittävät siemeniä taajamametsiin. Kasvi leviää myös tuottamalla runsaasti tyvi- ja  juurivesoja.

Isotuomipihlaja (Amelanchier spicata)

Koristekasveja hankittaessa kannattaa tarkistaa, kuuluuko haluttu kasvi haitallisten tai tarkkailtavien vieraslajien joukkoon. Myynnissä olevien puuvartisten koristekasvien joukosta on hyvä valita kulloisellekin kasvupaikalle soveltuva laji, joka ei muodosta uhkaa lähiympäristön alkuperäiselle kasvilajistolle. Maa- ja metsätalousministeriön sekä Ympäristöhallinnon verkkosivuilta löytyy runsaasti lisätietoa Suomessa tavatuista vieraslajeista.


30 kommenttia:

 1. Glyfosaatti toimii torjunta-aineena näihin kaikkiin. Isotuomipihlajaa ja jättipalsamia en ole myrkyttänyt, kaikkia muita kyllä. Glyfosaattia ei kannata pelätä. oikein käytettynä monesti paras ja ainoa tapa hävittää sitkeä vieraslaji. Glyfosaattia käytetään yleisesti maataloudessa. Myydään maataloustarvikeliikkeissä.

  VastaaPoista
 2. 2guowenha0921
  golden state warriors, http://www.warriorsjersey.com/
  eagles jerseys, http://www.philadelphiaeaglesjersey.us/
  babyliss pro, http://www.babyliss.us.com/
  abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-fitch-hollister.fr/
  michael kors handbags outlet, http://www.michaelkorshandbagsoutletstore.us.com/
  cheap football shirts, http://www.cheapfootballshirt.org.uk/
  mulberry outlet store, http://www.mulberryoutlet.com.co/
  redskins jerseys, http://www.washingtonredskinsjersey.com/
  oakley outlet store, http://www.oakleyoutlet.in.net/
  chicago blackhawks jersey, http://www.chicagoblackhawksjersey.us/
  tods shoes, http://www.todsshoes.us.com/
  swarovski crystal, http://www.swarovski.in.net/
  nike foamposite, http://www.foampositeshoe.net/
  michael kors handbags, http://www.cheapmichaelkorshandbag.in.net/
  discount oakley sunglasses, http://www.oakleysunglassesdiscount.us.com/
  air max shoes, http://www.nikeairmaxshoess.co.uk/
  kansas city chiefs jerseys, http://www.kansascitychiefs.us/
  bottega veneta outlet, http://www.bottegaveneta-outlet.net/
  giants jersey, http://www.newyorkgiants.us/
  dansko shoes, http://www.dansko-shoes.us/
  ugg boots, http://www.cheapuggboots.net.co/
  ghd uk, http://www.ghdhairstraightenerssale.co.uk/
  new york giants jerseys, http://www.newyorkgiants.us/
  replica handbags,replica handbags outlet,cheap handbags,purses and handbags,wholesale replica handbags,replica bags,bags outlet,replica handbags wholesale,cheap purses,discount handbags,handbags sale,wholesale purses,handbags and purses,replica purses
  barcelona jersey, http://www.barcelonajerseys.net/
  adidas wings shoes, http://www.adidaswings.net/
  mac cosmetics, http://www.maccosmetics.in.net/
  vikings jerseys, http://www.minnesotavikingsjersey.us/

  VastaaPoista