tiistai 12. marraskuuta 2013

Puuvartisia vieraskasvilajeja

Jättiputki, jättipalsami ja komealupiini kuuluvat yleisimpiin ja haitallisimpiin ruohovartisiin puutarhakarkulaisiin. Haitallisiksi luokitellaan kuitenkin nykyisin jo 25 kasvilajia ja paikallisesti haitallisiksi tai tarkkailtaviksi 32 kasvilajia, joiden joukossa on myös useita puuvartisia pensaita. Tällaisia ovat esimerkiksi jo pitkään koristekasveina viljellyt kurtturuusu, terttuselja, viitapihlaja-angervo ja isotuomipihlaja, jotka levittäytyvät tehokkaasti ja voivat syrjäyttää kasvupaikkansa alkuperäistä kasvilajistoa.

Kurtturuusua (Rosa rugosa) on kasvatettu Suomessa koristekasvina jo 1800-luvun lopulta saakka. 1900-luvun loppupuolella kurtturuusua istutettiin myös liikennealueille. Kasvi viihtyy avoimilla ja kuivilla kasvupaikoilla ja kestää hyvin tuulta ja tiesuolaa ja niinpä kurtturuusu onkin levinnyt ahnaasti tienvarsille. Saaristossa ja merenrannoilla kurtturuusu leviää myös voimakkaasti, sillä sen kiulukat kelluvat vedessä pitkään, eikä merivesi vaikuta siementen itävyyteen. Kurtturuusu luokitellaan nykyisin erityisen haitalliseksi vieraslajiksi. 

Kurtturuusu (Rosa rugosa)

Terttuselja (Sambucus racemosa) on nykyisin tuttu näky taajama-alueiden metsissä, sillä se on yksi ensimmäisistä puutarhakarkulaisistamme. Terttuselja oli suosittu koristepensas puutarhoissa jo 1800-luvulla, ja nykyisin se on yleinen koko Etelä-Suomessa. Terttuselja kasvaa kahdesta kolmeen metriä korkeaksi tuuheaksi pensaaksi, jonka tunnistaa keväällä kellanvihreästä terttukukinnosta ja syksyllä kirkkaanpunaisista marjoista. Marjat ovat lievästi myrkyllisiä, mutta ne kelpaavat kuitenkin monille linnuille, jotka samalla levittävät kasvin siemeniä.

Terttuselja (Sambucus racemosa)

Viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia) on terttuseljan lailla yksi vanhimpia koristekasvejamme. Pensas kasvaa pari metriä korkeaksi ja kukkii keskikesällä valkoisin kukinnoin. Syksyllä lehdettömän pensaan voi tunnistaa ruskeista hedelmystöistä. Tyvi- ja juurivesojen avulla levittäytyessään viitapihlaja-angervo kasvattaa laajoja, tiheäkasvuisia pensastoja. Kasvusto voi saada alkunsa puutarhajätteen joukossa maastoon joutuneista maavarren kappaleista ja kasvi saattaa levitä myös siemenistä. Viitapihlaja-angervo on tarkkailtava ja paikallisesti haitallinen vieraslaji.

Viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia)

Isotuomipihlajaa (Amelanchier spicata) on kasvatettu Suomessa koristekasvina 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Pystykasvuinen, yli viiden metrin korkuiseksi kasvava, keväällä kukkiva pensas on ollut viime vuosikymmeninä suosittu koristepensas ja aitakasvi. Tuomipihlajien marjat maistuvat hyvin linnuille, jotka levittävät siemeniä taajamametsiin. Kasvi leviää myös tuottamalla runsaasti tyvi- ja  juurivesoja.

Isotuomipihlaja (Amelanchier spicata)

Koristekasveja hankittaessa kannattaa tarkistaa, kuuluuko haluttu kasvi haitallisten tai tarkkailtavien vieraslajien joukkoon. Myynnissä olevien puuvartisten koristekasvien joukosta on hyvä valita kulloisellekin kasvupaikalle soveltuva laji, joka ei muodosta uhkaa lähiympäristön alkuperäiselle kasvilajistolle. Maa- ja metsätalousministeriön sekä Ympäristöhallinnon verkkosivuilta löytyy runsaasti lisätietoa Suomessa tavatuista vieraslajeista.


12 kommenttia:

 1. Glyfosaatti toimii torjunta-aineena näihin kaikkiin. Isotuomipihlajaa ja jättipalsamia en ole myrkyttänyt, kaikkia muita kyllä. Glyfosaattia ei kannata pelätä. oikein käytettynä monesti paras ja ainoa tapa hävittää sitkeä vieraslaji. Glyfosaattia käytetään yleisesti maataloudessa. Myydään maataloustarvikeliikkeissä.

  VastaaPoista
 2. على إدخار الكثير من الخدمات الرئيسية المتميزة التى تعاون فى إجراءات المكافحة و البخ المبيدات و الشغل فى التخلص نهائيا على أى نوع من أشكال الحشرات سواء كانت الزاحفة
  شركة مكافحة النمل الابيض بالقطيف
  شركة مكافحة حشرات بالقطيف
  شركة رش مبيدات بالقطيف
  شركة الانوار لرش المبيدات

  VastaaPoista
 3. إلا أن بالتأكيد تلك العملية مرهقة بشكل كبير وغير ممكن لأحد أن يفعلها بأخرى ، لهذا عندما تم اتخاذ قرار تطهير الخزانات لمنزلك ، لجأ إلى واحدة من المؤسسات المختصة في ميدان تطهير الخزانات وطبعا لن تقوم بهذا.
  شركة تنظيف منازل بالطائف
  شركة نقل عفش بالطائف
  شركة نقل اثاث بالطائف
  شركة النجوم لخدمات التنظيف

  VastaaPoista