tiistai 5. marraskuuta 2013

Talkooväki ahkeroi puutarhakarkulaisia kuriin

Pirkanmaalaiset osallistuivat ahkerasti vieraskasvien torjuntatalkoisiin viime kesänä. Torjuntatalkoita pidettiin yli 60 kertaa 14 paikkakunnalla ympäri Pirkanmaata. Talkooväkeä oli mukana yhteensä useita satoja henkilöitä ja talkootunteja kertyi lähemmäs parituhatta.

Useimmissa talkoissa torjuttiin jättiputkea tai jättipalsamia. Torjuntakohteet löytyivät Puutarhakarkulaiset kuriin -verkkosivuston ilmoituslomakkeella ilmoitettujen kohteiden avulla sekä hankkeen yhteistyökumppaneille, 4H-yhdistykselle ja Pirkanmaan Martoille, tulleiden yhteydenottojen kautta. Talkoiden yhteydessä pidetyissä tietoiskuissa ja työpajoissa opittiin tunnistamaan vieraskasveja niiden eri kehitysvaiheissa ja perehdyttiin erilaisiin torjuntamenetelmiin.

Jättiputkea torjuttiin keväällä ja alkukesällä kitkemällä. Silloin taimet ovat vielä tarpeeksi pieniä, jotta ne voidaan kaivaa juurineen maasta. Myös kemiallinen torjunta onnistuu kasvukauden alussa parhaiten.

Jättiputkikasvustoa alkukesällä

Joissakin kohteissa peitettiin jättiputkiesiintymä valoa läpäisemättömällä aumamuovilla, joka jätetään paikalleen vähintään kahden vuoden ajaksi. Muovin alla lämpötila kohoaa aurinkoisella säällä niin korkeaksi, että kehittyvät taimet ja maassa olevat itämiskykyiset siemenet tuhoutuvat.

Jättiputken torjuntaa peittämällä

Täysikasvuisten jättiputkien käsittelyssä oikea ajoitus on tärkeää: kukinto katkaistaan ennen kuin siemenet ehtivät kypsyä ja varista maahan. Kukinnot on kuljetettava pois kasvupaikalta, mutta lehdet ja varret voidaan esimerkiksi kompostoida. Kasveja käsiteltäessä peittävä vaatetus on tarpeen, sillä jättiputken kasvineste reagoi auringonvalon kanssa aiheuttaen voimakasta ihoärsytystä.

Jättiputken kukintojen keruuta

Jättipalsamia torjuttiin kitkemällä ja niittämällä. Jättipalsamin torjunnassa suojavarusteita ei tarvita, mutta kasvijäte on hyvä kuljettaa pois kasvupaikalta, sillä kitkettykin kasvi saattaa sopivissa olosuhteissa juurtua maahan uudelleen ja kypsyttää siemeniä. Jättipalsamin paras torjunta-ajankohta on ennen siementen muodostumista.

Jättipalsamiin tehoaa kitkeminen ja niittäminen

Komealupiinia torjuttiin mm. Tampereella sijaitsevan Rukkamäenpuiston maisemallisesti arvokkaalla alueella. Lupiinikasvustojen leviämistä on mahdollista rajoittaa niittämällä kasvustot ennen siementen muodostumista. Tehokkainta torjunta on, jos juuret saadaan kaivettua maasta.

Komealupiinia torjutaan kitkemällä

Vieraskasvien torjunta onnistuu, kun torjunta ajoitetaan oikein, valitaan sopivat torjuntamenetelmät ja -välineet sekä huolehditaan kasvijätteiden asianmukaisesta käsittelystä.

Kiitokset kaikille kohteista ilmoittaneille sekä innokkaille talkoolaisille!

15 kommenttia:

 1. اذا كنت بحاجه الى خدمة متميزة لنقل الاثاث فلن تجد افضل من شركة نقل اثاث بالرياض والتى تعتمد على اقوى وافضل سيارات النقل والتحميل والتى تتميز بالقوة والسرعه فى افضل شركة نقل عفش بالرياض الوصول الى المكان المطلوب فى الوقت المحدد , كما تتميز الشركة بعدة مزايا جعلتها من افضل الشركات العامله فى نقل الاثاث حيث تتمتع ب :
  - الجودة العاليه للخدمات المقدمة فتتم على اعلى مستوى من الكفاءة والحرفيه افضل شركة نقل اثاث بالرياض
  - الامانه والمصداقيه والاحترافيه العاليه والخبرة فى الاداء

  VastaaPoista
 2. just information we only provide information for those who need it

  VastaaPoista
 3. التخلص من بواقي الأكل والفضلات في الصحون والتي تعد جاذبةً للصراصير.
  إقفال الثقوب في الجدران والتي تتسرب منها الصراصير.
  الاحتفاظ بالطعام في الثلاجة. التنظيف منافسات الدوري للثلاجة واستخدام المعقمات لضمان عدم وصول الصراصير إليها.
  التحليل منافسات الدوري لخزانات المطبخ وتنظيفها.
  وضع القمامة والنفايات في أكياسٍ وإحكام إقفالها ثم وضعها في براميلَ خاصة وإحكام إقفالها ايضاً وإبعادها عن البيت.
  مكافحة النمل الابيض
  شركة مكافحة النمل الابيض بالجبيل
  شركة مكافحة النمل الابيض بالخرج

  VastaaPoista
 4. تقوم مؤسسة نقل العفش و الأثاث بادخار العمال كى يتم تنزيل و تحميل قطع الاثاث و الأثاث من المركبات بمنتهى الأمان و الدقة و الحرص و يتم توصيلها إلى الأدوار المطلوبة مهما كانت عالية عن طريق أستخدمنا للأوناش الكهربائية المخصصة باعمال نقل الأثاث
  شركة نقل عفش
  شركة نقل عفش من الرياض الى الامارات

  شركة نقل اثاث من الرياض الى الامارات
  شركة نقل عفش بالخبر

  VastaaPoista