perjantai 6. joulukuuta 2013

Puutarhakarkulaiset maailmanympärimatkalla

Nojatuolimatka maailmalle osoittaa, että vieraslajien kanssa kamppaillaan kaikilla mantereilla.Vieraslajihan on eliölaji, joka on levinnyt luontaiselta esiintymisalueeltaan uudelle alueelle ihmisen myötävaikutuksella. Uudella esiintymisalueellaan lajilla ei ole luontaisia kilpailijoita, jolloin laji leviää esteettä ja usein syrjäyttää tai köyhdyttää alueen alkuperäistä eliölajistoa.

Pelkästään Euroopassa on tällä hetkellä jo yli 10 000 vieraslajia, joiden aiheuttamien vahinkojen kustannukset ovat noin 12 miljardia euroa vuodessa. Euroopassa vieraslajien tutkimukseen liittyvää tietoa kerää Euroopan komission alainen European Alien Species Information Network eli EASIN. Vieraslajien levinneisyyttä ja lajimäärää Euroopassa puolestaan kartoittaa DAISIE -hanke. Kansainvälisellä tasolla tutkimustietoa vieraslajeista kokoaa ja julkaisee Invasive Species Specialist Group, ISSG, joka ylläpitää myös maailman sadan haitallisimman vieraslajin luetteloa.

Seuraavassa muutamia esimerkkejä puutarhakarkulaisista eri puolilta maailmaa.

Irlannissa harmia aiheuttavat kaikkialla tuttu kuokkavieras jättiputki (Heracleum mantegazzianum) sekä Etelä-Amerikasta kotoisin oleva värigunnera (Gunnera tinctoria), joka jättiläismäisine, raparperia muistuttavine lehtineen tukahduttaa varjostamalla kotoperäistä kasvilajistoa. Värigunnera on vakava ongelma esimerkiksi Achillen saarella, jossa kansalaisjärjestöt organisoivat värigunneran torjuntatoimia värväämällä mukaan vapaaehtoisia paikkakuntalaisia. Etelä-Amerikan vuoristoseuduilta ovat kotoisin myös verenpisarat (Fuchsia). Nämä meillä talvenarat ryhmäkasvit ovat Irlannin suotuisassa ilmastossa lähteneet puutarhoista valloitusretkelle. Parin metrin korkuisiksi kasvavat verenpisarapensaikot reunustavat tienvarsia kilometrien pituudelta saaren länsirannikolla.

Verenpisara (Fuchsia) ahmaisee hylätyn traktorin Irlannissa

Myös Euroopasta on viety lukuisia kasvilajeja muihin maanosiin. Suomessa luonnonvarainen rantakukka (Lythrum salicaria) kulkeutui Euroopasta Yhdysvaltoihin 1800-luvulla laivojen painolasteissa ja sitä tuotiin maahan myös lääkekasviksi. Myöhemmin rantakukkaa ryhdyttiin viljelemään koriste- ja mehiläiskasvina. Pohjois-Amerikassa kasvilla ei kuitenkaan ole luontaisia kilpailijoita ja niinpä se on runsaan sadan vuoden kuluessa levinnyt kaikkiin osavaltioihin Floridaa lukuunottamatta. Rantakukan voittokulku on köyhdyttänyt kosteikkojen luontaista kasvilajistoa siinä määrin, että useissa osavaltioissa kasvin myyminen ja viljely on lain nojalla kielletty.

Rantakukka (Lythrum salicaria) on valloittanut kosteikon Massachusettsissa Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen eteläosissa puolestaan on meneillään kudzun (Pueraria lobata) valloitusretki. Köynnöskasvi tuotiin Yhdysvaltoihin Japanista 1800-luvun lopussa koristekasviksi ja myöhemmin sitä käytettiin myös rehu- ja viherlannoituskasvina, sillä hernekasvien sukuun kuuluvana kudzu kynenee sitomaan maaperään typpeä. Nyt köynnös valloittaa Yhdysvaltojen kaakkoisia osavaltioita 61 000 hehtaarin vuosivauhdilla. Kudzun aiheuttamat haitat pelkästään metsätaloudelle ovat useita satoja miljoonia euroja vuodessa, sillä tuuhea, jopa 18 metrin korkuiseksi kasvava köynnös tukahduttaa varjostamalla kaiken, mihin se kietoutuu. Kuzdua voidaan torjua mekaanisesti ja kemiallisesti sekä laidunnuksella.

Metsää kudzun (Pueraria lobata) kuristusotteessa Atlantassa Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen liittovaltion Maatalousministeriö luetteloi verkkosivuillaan haitallisia vieraslajeja ja tarjoaa apua vieraslajien tunnistamiseen sekä vaihtoehtoisten sato- ja koristekasvien valintaan. Paikallistasolla esimerkiksi Missourissa osavaltion ympäristönsuojelutoimisto koordinoi torjuntatoimia ja kannustaa kansalaisia kudzun torjuntaan.

Tyynenmeren toisella laidalla Uudessa-Seelannissa vieraslajiongelmaa raivaa Weedbusters, joka on yhdistysten, yksityishenkilöiden sekä valtion- ja paikallishallinnon viranomaisten muodostama organisaatio. Weedbusters tarjoaa vieraslajien tunnistamiseen ja torjuntaan liittyvän tiedon lisäksi opetusmateriaaleja koulujen käyttöön sekä neuvoja torjuntatalkoiden järjestämiseen. Järjestöltä voi myös hakea pienimuotoisia talkooavustuksia ja lainata torjuntavälineitä. Kilpailuja ja tiedotuskampanjoita järjestämällä lisätään yleisön tietoisuutta vieraslajeista.

Uuden-Seelannin haitallisten vieraskasvien luettelossa on meillä luonnonvaraisena esiintyviä lajeja kuten edellä mainittu rantakukka, kaikille suomalaisille tuttu ulpukka (Nuphar lutea) sekä keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus). Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kärsimyskukka (Passiflora caerulea), jota meillä kasvatetaan vain huonekasvina, kasvaa Uudessa-Seelannin luonnossa jopa kuusi metriä korkeaksi tukahduttaen varjostuksellaan luonnonvaraisia kasvilajeja. Köynnöskasvia torjutaan kitkemällä ja myrkyttämällä.

Kärsimyskukka (Passiflora caerulea)

Niin ikään Etelä-Amerikasta kotoisin oleva vesihyasintti (Eichhornia crassipes) on erittäin haitallinen vesiympäristöjen vieraslaji Australiassa, Uudessa-Seelannissa sekä monissa Aasian ja Afrikan maissa. Tunnetuin esimerkki vesihyasintin räjähdysmäisestä leviämisestä on Kenian, Ugandan ja Tansanian valtioiden alueilla sijaitseva Victoria-järvi, jossa kasvi levisi kaikkialle järven rannoille vain parissakymmenessä vuodessa 1980-luvun lopulta alkaen. 2000-luvulla kasvin leviämistä on onnistuttu hillitsemään mekaanisen ja biologisen torjunnan avulla. Vesihyasintti haittaa kalastuselinkeinoja ja vesiliikennettä ja tukkii kastelukanavia ja vesivoimalaitoksia. Vesihyasinttilautat aiheuttavat vesistön happikatoa, lisäävät haihduntaa ja mädäntyessään myös vesistön ravinteisuutta.

Vesihyasinttia voidaan käyttää ravintona, viherlannoitteena ja rehuna ja siitä valmistetaan myös huonekaluja. Yhdysvalloissa on tutkittu vesihyasintin käyttömahdollisuuksia biopolttoaineena ja sekä jätevesien biopuhdistuksessa.

Vesihyasintin (Eichhornia crassipes) keruuta Vietnamissa

15 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

  Giaonhan247 chuyên dịch vụ gửi hàng từ mỹ về việt nam giá rẻ với dịch vụ mua hàng mỹ online trên web pandora úc và chia sẻ kinh nghiệm mua đồng hồ sale off trên amazon uy tín và cách tính thuế khi mua hàng trên amazon giá rẻ.

  VastaaPoista

 3. شركة نقل عفش من الدمام الى الرياض شركة نقل عفش من الدمام الى الرياض
  ارخص شركة نقل عفش بمكة ارخص شركة نقل عفش بمكة
  شركة نقل عفش من جدة الى الاردن شركة نقل عفش من جدة الى الاردن
  شركة نقل عفش من الرياض الى مصر شركة نقل عفش من الرياض الى مصر
  شركة نقل عفش بالدمام شركة نقل عفش بالدمام
  شركة نقل عفش بالاحساء شركة نقل عفش بالاحساء
  نقل عفش داخل مكة نقل عفش داخل مكة


  VastaaPoista