tiistai 17. joulukuuta 2013

Valloittavat perennat

Puutarhoissamme kasvatettavien perennojen eli monivuotisten kukkakasvien joukossa on useita kasvilajeja, jotka on jättiputken, jättipalsamin ja komealupiinin ohella määritelty haitallisiksi tai tarkkailtaviksi vieraslajeiksi kansallisessa vieraslajistrategiassa. Seuraavassa joitakin perennoja, joita kotipuutarhurin on hyvä välttää säästyäkseen samalla aikaavievältä torjuntatyöltä. 

Japanintatar (Fallopia japonica) ja jättitatar (Fallopia sachalinensis) muodostavat nopeasti noin 2-3 metriä korkeita, tiheitä, läpitunkemattomia kasvustoja. Useiden metrien syvyyteen ulottuvien juurien vuoksi vakiintuneita kasvustoja on hankala mekaanisesti poistaa. Esimerkiksi Britanniassa japanintatar on vakava vieraslajiongelma ja saattaa muodostua sellaiseksi meilläkin, sillä kasvi on  Suomessa täysin talvenkestävä. Japanintattaren torjuntakokemuksista lisää  artikkelissa Taistelu japanintattaren kanssa.

Japanintattaren kasvustoa keväällä

Etelänruttojuuren (Petasites hybridus) valtavat lehdet varjostavat maanpintaa niin tehokkaasti, että kasvuston alla ei mikään muu kasvilaji menesty. Ruttojuuri leviää suikertavan juuristonsa avulla ja lisääntyy pienistäkin juurenpaloista. Laajoja kasvustoja voi torjua niittämällä ja peittämällä kasvusto vähintään kahden kasvukauden ajaksi.

Etelänruttojuuren  suuria lehtiä keskikesällä

Kanadanpiisku (Solidago canadensis) on suosittu koristekasvi pitkälle syksyyn jatkuvan kukintansa vuoksi. Puutarhan laidalta piiskut kuitenkin mielellään lähtevät leviämään lähiympäristöön, joten ne on hyvä eristää ympäristöstään juurimatolla tai valita kasvupaikka siten, että kasvia voi pitää silmällä. Piiskut leviävät myös siementämällä, joten kukinnan jälkeen kukkavarret kannattaa leikata alas.

Kanadanpiiskun luontoon levinnyttä kasvustoa

Karhunköynnös (Calystegia sepium) on tuttu köynnöskasvi, jota on kasvatettu Suomessa koristekasvina jo pitkään. Karhunköynnöstä ei kuitenkaan pidä kasvattaa muiden puutarhakasvien joukossa, sillä köynnös kietoutuu tukea etsiessään muihin kasveihin ja haittaa niiden kasvua. Karhunköynnöksen juuristo kasvaa samalla muiden kasvien juuriston lomaan siten, että sitä on hyvin hankala poistaa kitkemällä. Pieniä esiintymiä voi koettaa torjua nostamalla kaikki kasvupaikan kasvit maasta ja vaihtamalla kasvualusta tai puhdistamalla se tarkoin karhunköynnöksen juurenpaloista.

Karhunköynnös
Rohtoraunioyrtti (Symphytum var. officinale) ja ruotsinraunioyrtti (Symphytum x uplandicum) leviävät kasvupaikallaan nopeasti voimakkaan juuristonsa avulla. Kasvin leviämistä voi rajoittaa vuoraamalla istutuskuopan kokonaan juurimatolla ja poistamalla kukkineet kukkavanat. Raunioyrttiä voi hyödyntää valmistamalla vihreistä kasvinosista kaliumpitoista puutarhalannoitetta kotipuutarhan tarpeisiin.

Ruotsinraunioyrtti
Koristekasveina kasvatettavien puiden, pensaiden ja perennojen laajasta valikoimasta on mahdollista löytää jokaiselle kasvupaikalle sopiva kasvi, jolla ei ole harmillisia karkulaistaipumuksia.

Jätti- ja japanintattaren sijaan turvallisempia valintoja ovat vaikkapa puuvartiset, suuret koristepensaat, kuten auringossa viihtyvät syreenit (Syringa) ja jasmikkeet (Philadelphus) tai puolivarjosta pitävät heisiangervot (Physocarpus opulifolius) ja hortensiat (Hydrangea). Etelänruttojuuren sijaan puutarhassa voi kasvattaa esimerkiksi kilpiangervoa (Astilboides tabularis), kilpirikkoa (Dalmera peltata) tai valeangervoja (Rodgersia), joilla kaikilla on huomiota herättävän suuret lehdet. Mikäpä estää istuttamasta komeaa tarharaparperia koristekasvien joukkoon, jos kasvupaikka on aurinkoinen. Kukkiviin köynnöksiin mieltynyt voi puolestaan valita seinustalleen vaikkapa talvenkestäviä pienikukkaisia kärhöjä (Clematis) tai yksivuotisina kasvatettavia ruohovartisia köynnöksiä.

14 kommenttia:

 1. Sukulaisen kesäpaikalla hävitettyjen villiintyneiden jättiputkikasvustojen tilalle on noussut ruttojuuripelto! Kesäisin etsiskelemme sieltä mahdollisesti vieläkin esiin tunkevia jättiputken alkuja...

  VastaaPoista
 2. Osoitteessa bonuskoodi-fi.com voit lukea lisää Pafista sekä siitä, miten saat kaiken irti heidän palveluistaan.

  VastaaPoista
 3. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

  Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua vòng tay pandora cũng như gửi hàng đi canada về VN cũng như chia sẻ cách gửi thư đi mỹ và dịch vụ gửi thuốc lá đi mỹ cũng như tư vấn gửi quà đi mỹ uy tín, giá rẻ.

  VastaaPoista
 4. وتقوم بتدمير البنية الأساسية للبيت وقد تكون السبب في انهيار البيت، فتقوم شركتنا بالتعامل مع تلك الحشرات بواسطة القيام ببخ المبيدات التي يمكنها القضاء على تلك الحشرة نهائياٌ والقيام بالتعامل معها حتى نضمن القضاء عليها نهائياٌ وضمان عدم عودتها مرة أخري.
  شركة مكافحة النمل الابيض بالخبر
  شركة مكافحة حشرات بالخبر
  شركة رش مبيدات بالخبر
  ارخص شركة مكافحة حشرات

  VastaaPoista
 5. ویزای تحصیلی آلمان
  ویزای تحصیلی آلمان چقدر طول میکشد
  چگونه ویزای تحصیلی آلمان بگیریم از لینک ویزای تحصیلی آلمان
  تمکن مالی ویزای تحصیلی آلمان
  ضمانت مالی ویزای دانشجویی آلمان
  مدارک لازم برای گرفتن ویزای دانشجویی آلمان  مزایای تحصیل در آلمان
  چگونه در آلمان تحصیل کنیم از لینک مزایای تحصیل در آلمان
  معایب تحصیل در آلمان
  مزایای تحصیل در کشور آلمان
  شروع و اتمام سال تحصیلی در آلمان
  تحصیل در آلمان به زبان انگلیسی  زبان تحصیل در دانشگاه های آلمان
  تحصیل در دانشگاه های آلمان
  شروع ترم در دانشگاه های آلمان از لینک زبان تحصیل در دانشگاه های آلمان
  تحصیل در آلمان  بورسیه تحصیلی آلمان
  تحصیل در آلمان از لینک بورسیه تحصیلی آلمان


  مهاجرت کاری پزشکان به آلمان
  اقامت پزشکان در آلمان از لینک اقامت پزشکان در کشور المان
  در آمد پزشکان در آلمان  تخصص دندانپزشکی در آلمان
  مراحل تخصص دندانپزشکی در آلمان از لینک /دندانپزشکی-برای-خارجی-ها-در-آلمان/
  بورسیه تحصیلی دندانپزشکی المان

  VastaaPoista
 6. هزینه زندگی دانشجویی در المان
  هزینه تحصیل در آلمان از لینک هزینه زندگی دانشجویی در المان
  تحصیل در آلمان
  هزینه زندگی در آلمان  کار پرستاری در آلمان
  شرایط کار پرستاری در آلمان
  ویزای کار پرستاری در آلمان از لینک کار پرستاری در آلمان
  ادامه تحصیل پرستاری در آلمان
  بهترین کشور برای مهاجرت پرستاران
  تحصیل و کار پرستاری در آلمان


  هزینه خوابگاه دانشجویی در المان
  هزینه زندگی دانشجویی در آلمان از لینک جستجوی مسکن و خوابگاه دانشجویی 2
  هزینه تحصیل در آلمان 2020

  مقاطع تحصیلی دانشگاهی در المان از لینک مقاطع تحصیلی دانشگاهی المان
  تحصیل در دانشگاه های آلمان  زبان تحصیل در دانشگاه های آلمان


  اقامت پزشکان در کشور آلمان
  مهاجرت کاری پزشکان در آلمان
  درآمد پزشکان در آلمان


  اقامت موقت در آلمان


  انواع اقامت در آلمان
  هزینه اقامت از طریق تحصیل در المان
  راحت ترین راه اقامت المان
  اقامت تحصیلی در آلمان


  کالج در آلمان
  کالجهای پزشکی در آلمان
  شرایط پذیرش در کالج های آلمان

  داروسازی در آلمان

  VastaaPoista